Fotografie: Jana Kratochvílová

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Štrůdl, nebo-li jablečný závin

„Maruško, vem si do Budějic nějaká jablíčka, vždyť potřebuješ jíst vitamíny, co já tu s nima mám dělat? Na, vem si je, jinak shnijou a to by byla škoda.“ Taky slyšíte něco takového od svých prarodičů a pak vám nabalí igelitku plnou jablek?

Nářadí: pekáč, struhadlo/nůž, miska
Ingredience: 4–6 jablek, chlazené listové těsto (vyválené), strouhanka/roz­drobený rohlík/rozdrobené piškoty, skořice, (vlašské oříšky)
Doba přípravy: 20 minut
Cena: cca 40,– Kč
Postup:

Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 170°C. Nastrouháme si jablka, nebo je nakrájíme na menší plátky. Dáme do misky, přidáme skořici a nakrájené vlašské oříšky. Promícháme.

Na pekáč si rozbalíme listové těsto, nasypeme na ně trochu strouhanky, rozdrobený rohlík nebo piškoty, aby šťáva z jablek nevytekla ven. Přidáme jablečnou směs a rozprostřeme po listovém těstu, které pak zabalíme a dáme péct do trouby.

TIP: Pokud jsme vyfasovali k jablkům od prarodičů i mrkev, tak si ji společně s jablky nastrouháme, abychom měli dostatek vitamínů a zkrátili si čekání během pečení.

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Autor: JU Magazín