Fotografie: Jana Kratochvílová

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Americké lívance

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je rozdíl mezi českými a americkými lívanci? První rozdíl je v tom, že my do nich dáváme kvasnice, ale jim stačí kypřící prášek. My je děláme menší, ale oni je dělají větší a vrství je na sebe. A jaký je rozdíl v chuti? Tak to už musíte posoudit sami, až si je upečete.

Nářadí: pánvička/líva­nečník, miska, hrnek, vařečka, obracečka, lžíce/naběračka
Ingredience: hladká mouka, cukr, prášek do pečiva, 2 vejce, mléko, šlehačka ve spreji/zakysaná smetana/bílý jogurt, marmeláda, olej a špetka soli
Doba přípravy: 45 minut
Cena: cca 55,– Kč
Postup:

Nebydlím na koleji a naše kuchyň na bytě je lépe vybavená, ale i tak jsem měla problém s dávkováním, protože nám chybí váha, a tak jsem si recept pozměnila podle oka a hrnku.

V misce si smícháme 3 hrnky hladké mouky, 5 lžic cukru, 2 vejce, 2 hrnky mléka, 4 lžíce oleje, špetku soli a celý kypřící prášek. Dobře promícháme, aby těsto nemělo hrudky, pokud máte mixér, tak si ušetříte práci.

Na pánvičku dáme trochu oleje a lžící nebo naběračkou dáváme těsto na pánvičku. Nesmažíme moc rychle, aby se nám lívance nepřipálily. Hotové lívance potřeme marmeládou a ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Pokud je chceme jíst jako Američani, tak si několik lívanců navrstvíme na sebe a promažeme marmeládou.

TIP: Pokud máte rádi čokoládu, udělejte si polevu z Granka. Do hrníčku si nasypeme Granko a zalijeme ho malým množstvím mléka, po smíchání nám vznikne čokoládová poleva.

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Autor: JU Magazín