Fotografie: Jana Kratochvílová

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Vánočka

Již za pár dní tu máme Štědrý den, a proto vám prozradím recept, který jsem dostala od své mamky, na tu nejlepší vánočku! Akorát jedna věc mi na ní vadí - nejím hrozinky, a proto jsem si letos udělala jednu bez!

Nářadí: kuchyňská váha, velká miska na těsto, vařečka, pekáč, pečící papír

Ingredience:

  • 3/4 dkg cukru
  • 18 dkg herry
  • 1× droždí (nebo-li kvasnice)
  • 3,7 dcl mléka
  • 3× žloutek
  • špetka soli
  • hrozinky, oříšky, … (vše podle naší chuti)

Postup:

Nejdříve si zaděláme kvásek na těsto. Do misky si dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme tam droždí a necháme chvíli pracovat. Poté tam přidáme zbytek ingrediencí, těsto zpracujeme vařečkou nebo rukama a nechám těsto kynout v teple (cca 0,5 – 1,5 h).

Z tohoto množství můžete upéct jednu velkou vánočku, nebo dvě malé. Pokud budete chtít upéct obě najednou, tak počítejte s tím, že se vám spojí a budete mít na konec stejně jednu velkou.

Rozdělíme si těsto na stejně velké části podle toho, z kolika copů budeme chtít vánočku plést. Jako začátečník jsem si troufla pouze na klasický cop ze 3 a nahoru jsem dala tenký proužek těsta na ozdobu. Vánočku upleteme na pečící papír a necháme cca 0,5 h kynout. Potřeme vajíčkem s mlékem, aby vánočka měla krásně zlatavou barvu. Popř. můžeme posypat mandlemi.

Troubu si rozhřejeme 180–200 °C. Vánočku prvních 5 minut peče na 180–200 °C, poté troubu ztlumíme na 150 °C. Jestli se vánočka začne pálit a uprostřed bude ještě nedopečená, tak jí přikryjte ze shora pečícím papírem. Vánočka bude hotová, až když při testu špejlí nám na špejli nezůstanou kousky těsta.

Pokud se u vás doma peče jiná vánočka, tak neváhejte a rozdělte se s námi o svůj recept, který můžete poslat na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ.

Autor: JU Magazín