Fotografie: Markéta Machová

Muffiny z Káčka

Většina studentů začíná ráno včerejším pečivem nebo buchtou od maminky, v nejlepším případě radši nesnídají vůbec. Přesto se dá i přímo na koleji spáchat něco dobrého na zub, co pár dní vydrží.

V místní plynové troubě se ale špatně peče jakékoli vysoké těsto. Malý muffin je tak výborná alternativa velké buchty a taky je velice jednoduchý na přípravu, o čemž se ostatně právě přesvědčíte.

Nářadí: podle potřeby papírové košíčky, plech na muffiny (nebo klasický plech a silné košíčky), velká mísa
Ingredience: 200 g polohrubé mouky, minimální množství cukru je 2 až 3 polévkové lžíce, 7–10 g prášku do pečiva (zhruba jeden pytlík), 70–90 g másla/Hery, 1 vejce, 150–200 ml mléka
Doba přípravy: 15 minut těsto / 20 minut pečení
Cena: zhruba 45 Kč za dávku

Postup pro základní těsto:

Ingredience není nutné vážit ani složitě měřit, vždycky odhaduji množství přímo z balení. Všechno přidáváte postupně do mísy v pořadí, jak je výše vypsané, a poté opatrně smícháte. Těsto na muffiny má být polotekuté! (Proto se přidává hodně mléka.) Musí mít konzistenci podobnou jakémusi vláčnému bahnu, ale nesmí plavat. Když budete mít těsto tužší, přidejte trochu mléka, u moc tekutého naopak mouku, ale vždy po troškách!

Jednotlivé důlky v plechu vyložíte papírovými košíčky, naplníte je tak z 2/3 nebo celé těstem a pečete v rozehřáté troubě (na koleji na maximum, běžně tak 200–250°C) asi 20 minut. Je lepší neplnit košíčky úplně celé, protože se těsto rychleji upeče a vespod nepřipálí, navíc trochu vykyne. Stupeň propečení kontrolujete tak, že propíchnete muffin nožem, a pokud na něm zůstává syrové těsto, ještě nejsou hotové.

Varianty:

Muffiny se dají dělat na mnoho a mnoho způsobů a i já mám pár osvědčených. K tomu jedna dobrá připomínka – u ovocných není třeba používat tolik cukru a ovoce může být klidně i trochu starší a změklé.

Jablečné/Hruš­kové – Do směsi přidáte na kostičky nakrájená 2–3 jablka nebo hrušky. Můžou být oloupané, ale dělat se s tím nemusíte. K tomu doporučuji přimíchat skořici, se kterou není nutné šetřit.
Kokosové – Dáte zhruba poloviční množství mouky a dosypete strouhaným kokosem. K tomu přidáte dostatečné množství kakaa na vaření (někdy jako Holandské kakao, ale nikoli klasické Granko). Můžete přidat i trochu perníkového koření nebo muškátového oříšku.
Perníkové – Přidáte dostatečné množství perníkového koření a můžete přidat třeba i trochu zázvoru. Potom podle chuti kakao, ale nemusí být. Obdobné těsto pouze s přídavkem koření můžete udělat třeba vanilkové nebo jen skořicové a je dobré přidat trochu více cukru.
Čokoládové – Kupte si kvalitní hořkou čokoládu nebo čokoládu na vaření. (Nedoporučuji takové ty sladké mléčné varianty, neboť je v nich nízký podíl kakaa a spousta podivných přidaných látek. Mléčnou čokoládu nahraďte raději větším množstvím cukru k těm hořkým.) Rozdrťte ji na kousíčky a přidejte do těsta. Pro krásnou barvu muffinů můžete přisypat i trochu kakaa.
Banánové – Postačí asi 1–2 banány nakrájené nebo jednoduše rozmačkané a přidané do těsta. Výborná je kombinace banánů a sekané čokolády nebo třeba banán a zázvor, či klasické banán a skořice.

Tipy

Zvlášť pokud se chystáte jíst muffiny ještě teplé, můžete je dělat „s tekutým srdcem“. Třeba čokoládové nebo nutelové. Nepřimícháte čokoládu přímo do těsta, ale naplníte dno košíčku, vložíte jen lehce nalámané kostičky čokolády a překryjete další vrstvou základního těsta. Rozteklé čokoládové srdce je skvělé! Ale musí se jíst teplé – za dva dny to bude jen čokoládový kámen.

Ingredience se dají různě obměňovat. Nezáleží, zda použijete máslo nebo Heru, ale Hera je levnější a určená přímo na pečení. Některé recepty používají místo tuhých tuků rostlinný olej, ale ten se mi neosvědčil. Cukru dávejte podle potřeby – pokud máte rádi hodně sladké, pár lžic přidejte.

Prášek do pečiva se teď občas prodává v relativně velkých baleních po 15 g, což je už zbytečně moc. U menších balení mi obvykle stačil jeden pytlíček na dávku. Množství prášku do pečiva zvětšujte úměrně podle množství použité mouky.

A proč mít plech na muffiny? Když dáte těsto pouze do košíčku a položíte na plech, udělá se vám podivná neforemná kaluž. Když použijete víc košíčků v sobě, šance na lepší tvar roste. Každopádně se koupě plechu určitě vyplatí, není ani nijak drahý a stačí vám ten na 6 kusů. A pokud používáte papírové košíčky, plech není vůbec třeba vymazávat a naopak. Košíčky seženete třeba v Kiku (v Kauflandu u vstupu nebo na Čtyřech Dvorech), nejsou drahé a ještě si můžete vybrat barvu a motiv.

Trochu znalostí na závěr

Existují dva typy muffinů – anglický a americký. Anglický muffin je nadýchaný, připomíná vzhledem něco mezi placatou houskou a lívancem a obecně se používá jako slané ranní pečivo. Americký muffin je ten, který známe my. Tedy sladká, často čokoládová malá buchtička zasazená v papírovém košíčku. Je to vyhlášená sladkost a některé americké státy mají dokonce své oficiální státní muffiny: Massachusetts má kukuřičný, Minnesota borůvkový a oficiálním muffinem pro New York je jablečný.

Autor: JU Magazín