STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Zázrak jménem banán. Čím zralejší, tím lepší
Leží vám doma ve špajzu, v batohu do školy nebo na koleji v šuplíku dva načernalé banány a vy k nim máte takový odpor, že je chcete ihned vyhodit do koše? Nedělejte to, dají se skvěle využít.
Banán je fantastické ovoce plné energie, vitamínu B a vlákniny. Dodává nám rychlé cukry při sportu, může nám pomáhat snižovat krevní tlak, ale i utišit kocovinové stavy (fakt!). Banán je ale i pěkný nepřítel, rychle měkne a černá. Například taková banánová kaše v batohu mezi papíry s poznámkami za celý semestr, haldou knížek z knihovny a notebookem není nic příjemného. Naštěstí už na to byla vymyšlena skvělá vychytávka, a tak jsou naše batohy, kabelky a jejich vnitřnosti zachráněny.
Co tedy s 2 hnědými kousky?
Banánové palačinky
Nemáte mouku, mléko nebo třeba náladu na dlouhé přípravy a pečení, ale neuvěřitelnou chuť na něco sladkého? Tak to jsou tady naprosto jednoduché a zdravé palačinky či lívance. Co budete potřebovat:
- 2 banány
- 1 vejce
Příprava:
- rozmixujte dva banány, přidejte vejce, zamíchejte a pak už hmotu jen smažte na libovolném oleji (kokosový, mandlový, olivový, slunečnicový…)
Výsledkem jsou tito šampióni, které si můžete potřít, posypat či poházet čímkoliv, co vám chutná a děla vás šťastnými.
Banánové muffiny
Pro někoho možná již „vyšší dívčí“, ale slibuji, že příprava je rychlá a výsledek naprosto delikátní. Jdeme na to.
Co budete potřebovat:
- 2 banány
- půl hrnku cukru krupice
- 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky (nebo 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek mouky celozrnné)
- 2 vejce
- lžičku skořice a špetku soli
- 100 ml mléka
- 100 ml bílého jogurtu
- na ozdobení: vločky, med, ovoce, semínka, jakékoliv zdobení na dorty apod.
Příprava:
- opět rozmixujeme, nebo rozmačkáme banány tentokrát ještě s mlékem a bílým jogurtem, smícháme a přidáme suché suroviny, dále přidáme vyšlehaný cukr s máslem (či olejem) a vejce. Vše smícháme a vypracujeme tekuté těsto, které už jen vesele lijeme do košíčků či forem na muffiny. Pečeme při 200 °C 15 až 20 minut. A toto budiž odměna za dobře odvedenou práci.
Přeji Vám veselé pečení a smažení a hlavně, ať vám vaše dílo chutná! Závěrem: ty „nechutné“ černé banány nevyhazujte a ty „cestovní“ chraňte roztomilými (když si při objednávce dáte pozor, dorazí vám i jiná barva než růžová) obaly.