logo

Rady pro prváky: Menza a "žrací vložka"

Zvyklí ještě na školní jídelnu a najednou tu máte před sebou ohromnou fabriku na výdej stravy a nevíte, co s tím? My vás provedeme!

Foto: Markéta Machová

Základním pilířem každé univerzity je její menza, protože bez jídla by to prostě nefungovalo. A naše menza je královnou menz! Je velká, je v ní neskutečný výběr, i ti náročnější se tam najedí a hlavně je za velice příznivé ceny. Ostatně to není jediná instituce, která nás studenty JU krmí.

Jak se dostat k jídlu?

Naše menza není žádná věda, ale když do ní vkročíte poprvé, asi vás polije horko. Základ je založit si na pokladně u dveří své konto, vložit na něj peníze a nejlépe si co nejdřív zřídit inkaso. Pak už je to jen na vašem výběru – jídla v menze se dělí na objednávková, která si můžete pod svým účtem na webu menzy předem „rezervovat“, a neobjednávková, kde už nemusí být takový výběr a hlavně minimálně jedno na vás často nezbude.

alt

Pokud se vám stane, že objednávkové jídlo nebudete stíhat vyzvednout, nikdy není problém vrazit vaši ISIC kartu spolužákům, kteří to obstarají za vás, nebo jídlo odhlásit, či dát tzv. do burzy. Vždycky se najde někdo, kdo si nestihl objednat, a ráno teprve zjišťuje, co bude jíst, takže nabídkou burzy nepohrdne. Takhle vám obvykle už žádný oběd nepropadne.

Podle toho, zda máte, nebo nemáte objednáno, jsou ve studentské menze v horním patře dvě označené fronty. Stačí si stoupnout do té správné, u objednávkových si pípnout ISICem, aby bylo jasné, co vám mají vydat, a pro oba dva případy pak platí pípnout si ještě u té milé paní na pokladně na konci fronty. Stejně tak to funguje ve spodním patře u pizzy (kde nejdříve u pultíku nahlásíte, jakou byste rádi) a u minutky. A pak tu máme ještě malé menzy na Teologické fakultě v centru města a na koleji K5, kde je systém úplně stejný, jen je to všechno ve skromnějším provedení.

O tom, co bude zrovna k jídlu, se dočtete vždy na webu menzy. Jsou tam i otevírací hodiny všech našich „žrádelen“, ale základ je studentská menza od 11 do 14:30, přičemž při otevíračce je tam největší nával a kolem jedné už je obvykle poloprázdno. Tradičně nejvíce lidí vyráží do menzy ve středu, a pokud je zrovna zkouškové nebo zápočťák, obrnit trpělivostí při hledání volného stolu se musíte celý týden.

Kafírny a čajírny

Kofein je hnací motor studenta a kde jinde ho získat než v našich skromných občerstvovacích stáncích. Nejoblíbenější chrám kávy je Café AK v knihovně, kde máte tu výhodu, že platit můžete jak hotově, tak ISIC kartou. Mají tu i spoustu výborných slaných i sladkých chuťovek a svačinek a dostanete tu i skvělé čaje, džusy a další. Na kafe sem ale chodí celá univerzita.

alt

Pokud jste více čajíčkoví, pak je tu pro vás naše univerzitní Čajovna U Robinsona, která sídlí v přízemí koleje K4. Stačí projít kolem vrátnice, dozadu vpravo za výtahy a tam už nejdete v předem ohlášené časy dveře dokořán, ze kterých se bude linout příjemná vůně namočených lístků.

Pamatujte, že čajovna vám slouží úterý až čtvrtek od 19 do 23 hodin a obsluhují zde studenti dobrovolníci, kteří si kvůli vašim čajovým dýchánkům urvali ze svého volného času a navíc zadarmo. Tím pádem si ale můžete ve velice příjemné a přátelské atmosféře dát bezkonkurenčně nejlevnější kvalitní sypaný čaj ve městě!

Dvojka bufíků

A zapomenout nesmíme ani na dva naše bufety – jeden na Akademii věd vlevo od vrátnice a druhý pod schody v hlavní studentské menze (funguje už od brzkého rána do půl čtvrté odpoledne, v pátek do půl třetí).

V prvním seženete různé čerstvé pečivo i luxusnějšího ražení a spoustu laskominek od chlebíčků, po sladkou snídani a kávu k tomu. Výběr je široký, nechybí ani posezení. Stejně tak i v bufetu v menze, kde máte navíc sortiment základních studentských potřeb od hygieny po učebnice a slovníky. Když přijde krize a posedne vás lenost dojít si do supermarketu nebo drogerie, stačí doběhnout do menzy.

Jihočeská univerzita je prostě dobře zásobená. Takové množství studentů není radno nechat o hladu a vsaďte se, že při takovém výběru nebude kručet v břiše ani vám.

Markéta Machová

Oblíbené články

comments powered by Disqus