Fotografie: Michal Klimt

Když chlapi vaří: Reportáž z vaření těstovin

Celý tento týden se nestíhám dostat do menzy na oběd. Zavírací doba ve 14.30 není moc pracovně přívětivá. Protiopatření jsem začal podnikat už před několika dny a pořídil si svůj první hrnec. Mám z něj radost a každému o něm povídám. Proto v něm dnes plánuji uvařit maximálně rychlý oběd. Na koleje dobíhám v 15.00. Dřív jsem se vaření na koleji bránil, teď je vzrůstající hlad dostatečně přesvědčivým argumentem.

V okamžiku, kdy vcházím do dveří pokoje, si dávám naivně sebevědomý cíl. Do deseti minut to přece musím stihnout. 15.02 si už připravuji 3 minutové těstoviny (v obchodech můžete sehnat zázračné těstoviny s dobou vaření okolo 3 minut), trochu mozzarely a sušená rajčata naložená v oleji s bylinkami. Běžně se prodávají nakládaná sušená rajčata ve skleničce, ta stojí naprosto brutální nestudentské peníze. Pultová jsou už mnohem levnější a nejlevnější je koupit si pouze sušená rajčata a naložit si je podle sebe.

15.03 zapaluji vařič. Doslova. Z hořáku zapnutého na nejnižší stupeň vyšlehly z ničeho nic plameny, za něž by se nemusel stydět obstojný táborák. Uhasit, otevřít okno, zapnout jiný vařič, tvářit se jakoby nic a vše už zase šlape podle plánu. Při vaření těstovin záleží nejen na kvalitě značky, ale také na množství vody, čím více tím lépe. Těstoviny se vám pak neslepí a vy si nemusíte vypomáhat přiléváním oleje. Na obalu těstovin občas bývají měrky ukazující přibližnou porci. Můžete se na ně s jistotou spolehnout, že lžou. Takže odsypávám dvojnásobek. 3 minutové těstoviny se vaří opravdu rychle, dvakrát je zkouším a už se můžou slévat.

Bylo to opravdu rychlé. 15.13 přisypávám rajčata s mozarellou. Ještě vyfotit. Hmm, v pozadí by mohl být výhled z okna na kampus. A když bude talíř trochu dál, tak bude vypadat jako ufo… Jíst začínám v 15.26, po chvíli ještě přidávám trochu rukoly, s tou je to lepší.

Recept se dá vylepšit klobásou nebo jak pravil klasik: „Když to chcete mít trochu mexický, dejte tam čedar a když to chcete mít trochu český, dejte tam eidam.“ Osobně doporučuji zůstat u té Itálie. Díky oleji vám může jídlo připadat trochu těžší, to zase vyřeší něco zeleného jako třeba rukola nebo rajčata.

TIP 1: Sežeňte sušená rajčata bez naložení. Z dostupných zahrádek otrhejte spoustu bazalky. Přidejte trochu česneku, nějak to všechno nakrájejte, hoďte do skleničky a zalijte olejem (ideálně olivovým). Olej zaručuje dlouhou trvanlivost a takto připravená rajčata se dají používat i do dalších jídel.

TIP 2: Tříminutové těstoviny je pouze provizorní název pro potřeby tohoto článku. Různé značky vyrábí vlastní verze těstovin (obvykle vřeten) s dobou vaření od 2 do 5 minut. V případě krize se dokonce dají zalít pouze vroucí vodou z konvice. V případě provizorních podmínek jako třeba vaření v přírodě vám voda nemusí ani úplně vařit.

Autor: JU Magazín