logo

Snídaně, základ dne

Větu o tom, že snídaně je základ dne, známe všichni stejně tak dobře, jako úsloví, že polévka je grunt. Druhé rčení nemají výživový poradci příliš v oblibě, protože dát si před obědem ještě jedno jídlo téměř tak kaloricky vydatné, není pro většinu populace sedící osm hodin v práci nebo ve škole zrovna vhodné. Za to první úsloví, snídaňové, dneska platí několikanásobně.

Foto: Jana Říhová

Snídá se všude, v televizních reklamách, v restauracích, kavárnách, na instagramu pod nepřeberným množstvím hashtagů, v časopisech. Snídat je prostě moderní. Zatímco dříve kamarádky rozebírali důležité životní události nad sklenkou vína, dneska se to odehrává nad hemenexem nebo lívanečky.

A jaké jsou tedy výhody snídání? Když se najíme ráno, teoreticky už bychom neměli mít takový hlad v průběhu dne, snídaně nás také posilní na úkoly, které nás čekají během dopoledne, nastartuje náš metabolismus. To jsou všechno argumenty, kterým věřím, ale zároveň se mi občas stane, že snídani prostě nestihnu a přesto prospívám docela dobře.

Moje láska pro snídaně spočívá v něčem jiném. Baví mě jejich pestrost, různorodost a taky to, jak hezky mohou vypadat. V tomto článku jsem si pro vás připravila tipy na několik rychlých a dobrých snídání. Záměrně nepíšu recepty, protože na snídani člověk snad ani recept nepotřebuje, zvládne ji totiž připravit i naprostý kuchařský amatér. Zároveň při tvoření ale každý může projevit svoji invenci a kreativitu, což znamená další kladný bod pro snídani.

Super lívance

Lívance jsou jídlo, které asi nebudeme mít spojené zrovna se zdravou výživou. Plno mouky, tuk na smažení, cukr. Tyhle lívance si ale rozhodně dopřát můžete! Recept na ně mi přijde geniálně jednoduchý a zároveň zdravý. Budete totiž potřebovat všehovšudy dvě suroviny – vajíčka a banán. Recept je tedy zároveň bezlepkový.

Budete potřebovat pro jednu osobu: 2 vajíčka, 1 banán

Postup: Vajíčka a banán rozmixujeme tyčovým mixérem, nebo případně pokud nemáte mixér tak banán rozmělněte vidličkou a pak metličkou umíchejte s vajíčky. Pokud máte kvalitní pánev, nemusíte ani použít tuk, pokud víte, že se vám na pánvi jídlo připaluje, dejte pod lívanec kapku oleje, másla, nebo třeba kokosového oleje. Jak lívance ozdobíte, je jen na vás. Já používám například borůvky a bílý jogurt.

alt.

Ovocné snídaně

Ovoce mám k snídani vůbec nejčastěji. Když nemám čas, prostě jenom zakousnu jablko, banán, nebo si oloupu mandarinku. Ovoce jde ale snídat i mnohem zábavněji.

Ovocná mozaika – jednoduše si připravíte ovoce, které máte rádi, pěkně ho poskládáte a můžete přidat třeba ještě mandle, med atd.

Ovocná dřeň – ovoce rozmixujete tyčovým mixérem a dáte to libovolné nádoby, ve skleničce je možné ho prokládat jogurtem, zdobit různými semínky nebo kousky ovoce.

altaltalt

Ovesná kaše

Ovesnou kaši připravuji dvěma způsoby. Když mám čas, nasypu na pánev jemné ovesné vločky, nechám je chviličku opražit na sucho a posléze je zaliji mlékem tak nějak od oka, vždy ale musí být více mléka než vloček. Pak už jen nechám kaši zhoustnout. Další verze je taková „sprostá“, ale taky dobrá. Do misky dám opět vločky, zaliji mlékem a dám do mikrovlnky na dvě minuty. Příchutí kaší existuje nepřeberné množství, toto je jen základ, se kterým můžete libovolně experimentovat. Já mám ráda například kaši ochucenou skořicí, medem a smíchanou s nastrouhaným jablkem. Výborně spolu také hrají jahody, mandle a kokos.

altalt

Pomazánky

Teď se dostáváme od sladkých snídaní ke slaným, které mám snad ještě raději. Čerstvé pečivo můžete ozvláštnit domácí pomazánkou, zeleninou, sýry, šunkou.

Tuňáková pomazánka – smícháte jednu lučinu, jednu malou plechovku tuňáka, jedno natvrdo uvařené vajíčko a jarní cibulku.

Pažitková pomazánka – polotučný tvaroh osolíte, přidáte pepř a velké množství nasekané pažitky.

Vajíčková pomazánka – uvaříte čtyři vajíčka, nakrájíte na drobno, smícháte s lučinou, naředíte trošku mlékem, dochutíte jednou lžičkou hořčice, solí, pepřem, jarní cibulkou a pažitkou.

altaltalt

Tady je tedy pár tipů, doufám, že někoho inspirují ke snídání a pro více fotek můžete sledovat můj instagram bistromaxmiliana, kde najdete mnoho dalších receptů a to nejen na snídaně.

Jana Říhová

Oblíbené články

comments powered by Disqus