logo

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Česnečka

Už od malička mi babička říkala: „Polívka je grund, kdo jí nejí, to je špunt!“ U nás na Vysočině napadl sníh, a proto jsem si pro vás připravila recept na strašně jednoduchou a rychlou polévku, která vás zahřeje, provoní celou místnost a můžete ji jíst prakticky pořád (jak je tomu například v mém případě).

Foto: Jana Kratochvílová

Nářadí: hrnec, prkénko, vařečka, nůž
Ingredience: cibule, česnek, masox, párek/klobása, brambory, vajíčko, majoránka, olej, trochu nastrouhaného sýra
Doba přípravy: 15 minut
Cena: cca 60,– Kč

Postup:

V hrnci si na oleji osmažíme cibulku. Nakrájíme si párky/klobásy a opečeme na cibulce a přidáme česnek. V rychlovarné konvici si můžeme vařit vodu (nemusíme, jen nám to urychlí způsob vaření) a podle požadovaného množství přidáme vodu a masox do hrnce. Oloupeme brambory, opláchneme a nakrájíme na stejně velké kusy. Přidáme do polévky a vaříme tak dlouho, dokud brambory nejsou vařené (měkké). Vypneme plotýnku, zamícháme do polévky rozšlehané vajíčko a přidáme lžičku majoránky. Při podávání posypeme sýrem.

TIP: Jíme s čerstvým chlebem, nebo si starší chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce. Klidně ho můžeme lehce připálit, aby v polévce krásně křupal.

Deset faktů o česneku

  • Víte o tom, že česnek je bylina? Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale tento fakt mě překvapil.
  • První zmínky o něm nacházíme v období před více než 4 000 lety ze staré Číně, Egyptě a Babylonu.
  • Obsahuje: 70 % vody, 1,5% popelovin jako sloučeniny vápníku, železa, síry a jodu, vitamíny A, B1, B2, E a C.
  • Ochrana proti upírům? Tento mýtus vznikl díky nemoci s názvem porfyrie, což je velmi vzácná porucha metabolismu červených krvinek, která je ve většině případech vrozená. Pro lidi s touto nemocí může být požití česneku až smrtelné.
  • Dříve se používal jako zabiják na plísně, ale i na opary, protože dokáže hubit mikroorganismy, které je způsobují.
  • Výrazné aroma můžeme jen potlačit, nikdy ho úplně nepřebijeme, ani bonbonem, ani žvýkačkou. Při větší konzumaci může být cítit i z lidského potu.
  • Lidové názvy: Božská pomoc, cibule dryáková, knobloch, všelék chudých.
  • V přiměřeném množství vhodný pro těhotné a kojící ženy, i když je známo, že obsahové látky přecházejí do mléka – zde se ovšem jako zajímavost uvádí, že takto kojené děti mají lepší pitné návyky.
  • Pravidelná konzumace česneku výrazně snižuje riziko některých typů rakoviny, např. rakoviny žaludku a střev a rakoviny prostaty.
  • Obsahuje látky, které pomáhají z krve vyplavovat přebytky cukru, je proto velmi přínosný pro diabetiky. Lidé trpící cukrovkou jistě také ocení snižování cholesterolu v krvi, zlepšení průchodnosti cév a prokrvení organismu, což jsou časté problémy spojené s cukrovkou.

Zdroje: www.fiftyfifty.cz, nemoci.vitalion.cz, www.prozdraveziti.cz

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Jana Kratochvílová

Oblíbené články

comments powered by Disqus