logo

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Zázrak jménem banán. Čím zralejší, tím lepší

Leží vám doma ve špajzu, v batohu do školy nebo na koleji v šuplíku dva načernalé banány a vy k nim máte takový odpor, že je chcete ihned vyhodit do koše? Nedělejte to, dají se skvěle využít.

Foto: Barbora Píchová

alt Banana case

Banán je fantastické ovoce plné energie, vitamínu B a vlákniny. Dodává nám rychlé cukry při sportu, může nám pomáhat snižovat krevní tlak, ale i utišit kocovinové stavy (fakt!). Banán je ale i pěkný nepřítel, rychle měkne a černá. Například taková banánová kaše v batohu mezi papíry s poznámkami za celý semestr, haldou knížek z knihovny a notebookem není nic příjemného. Naštěstí už na to byla vymyšlena skvělá vychytávka, a tak jsou naše batohy, kabelky a jejich vnitřnosti zachráněny.

Co tedy s 2 hnědými kousky?

Banánové palačinky

alt Banánové lívanečky

Nemáte mouku, mléko nebo třeba náladu na dlouhé přípravy a pečení, ale neuvěřitelnou chuť na něco sladkého? Tak to jsou tady naprosto jednoduché a zdravé palačinky či lívance. Co budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 1 vejce

Příprava:

  • rozmixujte dva banány, přidejte vejce, zamíchejte a pak už hmotu jen smažte na libovolném oleji (kokosový, mandlový, olivový, slunečnicový…)

Výsledkem jsou tito šampióni, které si můžete potřít, posypat či poházet čímkoliv, co vám chutná a děla vás šťastnými.

Banánové muffiny

Pro někoho možná již „vyšší dívčí“, ale slibuji, že příprava je rychlá a výsledek naprosto delikátní. Jdeme na to.

alt Banánové muffiny

Co budete potřebovat:

  • 2 banány
  • půl hrnku cukru krupice
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky (nebo 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek mouky celozrnné)
  • 2 vejce
  • lžičku skořice a špetku soli
  • 100 ml mléka
  • 100 ml bílého jogurtu
  • na ozdobení: vločky, med, ovoce, semínka, jakékoliv zdobení na dorty apod.

Příprava:

  • opět rozmixujeme, nebo rozmačkáme banány tentokrát ještě s mlékem a bílým jogurtem, smícháme a přidáme suché suroviny, dále přidáme vyšlehaný cukr s máslem (či olejem) a vejce. Vše smícháme a vypracujeme tekuté těsto, které už jen vesele lijeme do košíčků či forem na muffiny. Pečeme při 200 °C 15 až 20 minut. A toto budiž odměna za dobře odvedenou práci.

Přeji Vám veselé pečení a smažení a hlavně, ať vám vaše dílo chutná! Závěrem: ty „nechutné“ černé banány nevyhazujte a ty „cestovní“ chraňte roztomilými (když si při objednávce dáte pozor, dorazí vám i jiná barva než růžová) obaly.

Barbora Píchová

Oblíbené články

comments powered by Disqus