logo

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Bramboračka

Venku se nám značně ochladilo, a proto přicházím s receptem na starou dobrou (především jednoduchou) bramboračku, která v chladném počasí zahřeje jak tělo, tak mysl.

Foto: Jana Kratochvílová

Nářadí: prkénko, nůž, hrnec, vařečka

Ingredience: cibule, 3 brambory, 2 lžíce hladké mouky, lžička majoránky, sůl, olej

Doba přípravy: 20 minut

Postup:

Nakrájíme si cibuli tak, abychom se nepřipravili o prsty, a lehce ji na oleji v hrnci usmažíme. V rychlovarné konvici uvaříme vodu pro urychlení celého vaření (1 – 1,2 l na 4 porce). Než se cibulka usmaží, tak si okrájíme brambory, umyjeme je a nakrájíme na kostičky (návod jak rychle a jednoduše nakrájet brambory naleznete v galerii – v pravé části stránky).

Osmaženou cibuli zalijeme částí uvařené vody, přidáme hladkou mouku (2 lžíce) a snažíme se rozmíchat tak, aby nevznikaly hrudky. Poté přidáme zbytek vody, kostky bujónu podle návodu (naleznete na zadní straně balení) a nakrájené brambory. Polévku vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké (uvařené). Vypneme plotýnku a přidáme lžičku majoránky, promícháme a máme hotovo.

TIP: Do polévky můžeme přidat vše, na co jsme zvyklí, ať to jsou houby nebo mrkev.

Jestli se vám nepovede rozmíchat hrudky, tak to nevadí. Když jsem vařila svou první bramboračku, tak tam hrudek bylo dost a strávníci se přímo prali o ty „rozvařené noky“.

Pokud máte i vy svůj vyzkoušený recept na chutné a zajímavé jídlo, pošlete nám ho na e-mail: redakce@jumagazin.cz a do předmětu napište: STUDENTSKÉ VAŘENÍ. A pokud žádný takový recept nemáte, ale rádi byste zde nalezli své oblíbené jídlo, napište nám, na co máte chuť, a my vám zkusíme vyjít vstříc.

Jana Kratochvílová

Oblíbené články

comments powered by Disqus