Fotografie: flicker.com

Rozostřeno na FairTrade

V pondělí v Blažkově pavilonu, ve Veselovského posluchárně, na židli, která původně patřila Katce Zadinové, jsem měl možnost vyslechnout zajímavou přednášku. Lidé z občanského sdružení Sféra (kteří však velmi nápadně připomínali studenty Přírodovědecké fakulty), se rozhodli prozradit světu něco více o fenoménu FairTrade.

Dělat osvětové přednášky je jedna věc, ale způsob, jakým to sdělit světu, je věc druhá. Nedá se totiž říct, že by posluchárna byla právě přecpána k prasknutí. Přesto se přednášející nikterak nezdráhali a výtečně využili uvolněné atmosféry k živější formě diskuze. „Zaostřeno na FairTrade“ bylo vlastně hodinovým shrnutím základních a rozšiřujících informací o producent-friendly kávě, kakau a čaji.

Šárka Otáhalová rozebrala téma „Spravedlivé podmínky pro výrobce v zemích globálního Jihu“ do posledního zrnka kávy, Jirka zase neváhal rozbíjet jeden negativní mýtus o FairTrade za druhým. Prezentace o Bolívii nám zase trochu připomněla slunný kraj koky, quinoi, Indiánů a prezidenta Moralese.

Za zmínku stojí minimálně jedna vtipná historka týkající se Uganďanů, pěstujících kávu. Napadlo by Vás například, že i když Uganda patří mezi poměrně velké producenty kávy, prakticky nikdo jí tu nepije? Jasně, pěstují kávu a Evropani ta podivná zrna odebírají v ohromném množství. Je to zatraceně dobrý obchod, ale proč vlastně Evropani potřebují tuny kávy? Dělají z nich snad silnice?

Poselství FairTrade se pak odráží mimo jiné v tom, že prostým zemědělcům zprostředkovává nejen férové ceny a férový obchod bez zbytečných mezičlánků, ale také dostatečné vzdělání pro jejich vlastní práci. A ochutnávka čokolády na závěr nás přesvědčila, že rozdíl ve výrobcích se značkou FairTrade není jen o dobrém pocitu, ale také pořádné chuti.

Autor: JU Magazín