Fotografie: Markéta Machová

STUDENTSKÉ VAŘENÍ: Špagety podle Lady a Trampa

Máte náladu na romantickou večeři, nebo jste tak hladoví, že je tohle to poslední, co by vás snad mělo zajímat? Pro oba případy nabízíme jeden vyzkoušený recept na studentskou klasiku.

Špagety s kečupem jsou základ studentské kuchyně. I naše redakce už se vám je snažila ozvláštnit, a protože je to taková klasika, rádi se k ní zase vrátíme. Tak co takhle večeře ala Lady a Tramp? Špagety s masovými kuličkami oslní nejen vaši drahou polovičku, ale taky dovedou perfektně nasytit vaše věčně hladové kamarády a spolubydlící. A žádná věda to není.

Porce: pro tři až čtyři středně hladové studenty / pro dva do zásoby
Ingredience: hrst nastrouhaného tvrdého sýru, jedno vejce, 500 gramů mletého masa (vepřové ideální), balení špaget, větší plechovku rajčatového pyré/protlaku a jednu s krájenými rajčaty, 3 stroužky česneku, jedna střední cibule, majoránka, olej, sůl, pepř
Nádobí: pánev, větší hrnec, mísa, struhadlo (cedník a lis na česnek výhodou)

Jak vidíte z ingrediencí, vysoká gastronomie to není, ale výsledek receptu je pořád jedlý a hlavně přívětivý ke studenstvu dostupností surovin. Ale pokud budete mít náhodou po ruce čerstvou petržel do masové směsi, kvalitnější plechovky s rajčaty nebo parmazán místo eidamu, můžete váš kulinářský výtvor o trochu pozvednout.

Postup

První a nejdůležitější věc je ovládnout pracovní prostor. Protože jste obvykle zvyklí manipulovat maximálně s jedním rendlíkem a balíčkem těstovin, je dobré si všechny suroviny a nádobí předem připravit. Začněte směsí na masové kuličky – stačí smíchat maso, sýr, vejce, jeden stroužek česneku posekaný na jemno (gratuluju, jestli máte lis na česnek), sůl a pepř. Důkladně prohnětete a celou směs proměníte v hromádku úhledných kuliček s průměrem asi 3 cm.

Dáte si vařit osolenou vodu a nezapomenete, že ta na těstoviny musí být slaná jako moře. Mezitím si na jemno pokrájíte cibuli a zbylé stroužky česneku, které přijdou do omáčky. Česnek ale můžete dát klidně pouze do masa, pokud nechcete cítit vaše jídlo ještě den poté. Na dno pánve pak nalijte olej (slunečnicový nebo olivový) a postupně smažte masové kuličky do zlatova. Protože mleté maso se u nás prodává spíše jako předražený tuk, nemusíte už olej dolévat – sám se vyškvaří z kuliček. Hotové kuličky pak dejte stranou na talíř nebo do čisté misky na pár papírových utěrek, které vám vsáknou přebytečný tuk.

Mezitím už bude pravděpodobně vřít voda, takže ztlumíte plamen a dáte vařit špagety. Vyškvařené sádlo z masa ponechte na pánvi, případně trochu odlijte, aby zůstalo opět akorát pokryté dno. Přidejte cibuli a krátce ji osmahněte, poté už přilijte všechny konzervy rajčat a protlaku, ztlumte plamen a povařte. Do teplé směsi vmíchejte majoránku a česnek, sůl podle potřeby. Všechno by se vám mělo dovařit zhruba ve stejný čas. Špagety pak opatrně slijte (nejlépe, když někde seženete cedník, aby neskončily ve dřezu) a můžete servírovat.

Masové kuličky jsou geniální! Pokud se o ně nepoperete a nějaké zbudou, je to i výborná svačinka. Jsou to takové kapesní karbanátky, dokonale křupavé, zkrátka na hony vzdálené mletému masu v boloňských špagetách, kterými vás zásobovali v jídelně na základní škole. Rajská omáčka je jednoduchá na výrobu, na špagetách nic není. Takže máte za slušnou cenu pořádnou kupu slušného jídla. (Minimálně je to pořád lepší varianta než kečup…)

A když už budete vařit, pamatujte si, že kolem rajských omáček a špaget je v kuchyni vždycky nejvíc bordelu – tak ho pak taky ohleduplně ukliďte.

Autor: JU Magazín